De branche

Hyundai en de toekomst van waterstof

Naast elektrisch rijden is ook waterstof een duurzame energiedrager waar auto- en vrachtwagenfabrikanten veel toekomst in zien. Hyundai brengt met de Nexo zelfs de tweede waterstofauto op de markt. We praten met de Nederlandse tak van het Koreaanse autobedrijf over de mogelijkheden van waterstof en de uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Sinds september 2018 is de Hyundai Nexo verkrijgbaar in Nederland. Met meer dan driehonderd waterstofauto’s loopt het aantal bestellingen inmiddels behoorlijk op. “Dat is best opvallend, want het probleem met waterstof is het gebrek aan infrastructuur, met momenteel slechts vijf waterstoftankstations door Nederland. De door de staatssecretaris uitgesproken ambitie om in 2020 op zo’n twintig plekken waterstof te kunnen tanken wordt vooralsnog niet gehaald. Dat betreuren wij ten zeerste. In Duitsland pakken ze namelijk wél door, met honderden tankstations door het hele land. In Nederland mogen we blij zijn als er in 2020 15 tankstations zijn”, aldus Mike Belinfante, woordvoerder van Hyundai Nederland.


Realiteitszin valt Belinfante niet te ontzeggen: “Er rijden nu zo’n zestig tot zeventig waterstofauto’s in Nederland rond, dat is natuurlijk nog maar een druppel op een gloeiende plaat.” Schuiven we de beperkte infrastructuur even opzij, dan blijven er veel aspecten over die vóór waterstof pleiten. “Je kunt je auto snel ‘opladen’ en je hebt een grote actieradius, van ongeveer zeshonderd kilometer.” Dat deze brandstoftechnologie maar langzaam opkomt heeft voornamelijk te maken met een gebrek aan kennis bij diverse politici. “Als je vertelt dat waterstof bij grotere auto’s, vrachtwagens en bestelwagens een efficiënte manier van elektrische mobiliteit kan leveren, omdat je in korte tijd kunt tanken, dan hoor je het donderen van ongeloof bij bijvoorbeeld Groen Links.”


Energieoverschot gebruiken

Waterstof biedt een ideale uitkomst voor energieoverschotten, opgewekt door bijvoorbeeld windmolenparken op zee. Belinfante: “Sla je overtollige elektriciteit op als waterstof, dan kun je de energieoverschotten voor lange tijd opslaan en gebruiken.” Ook voor auto’s die op aardgas rijden is waterstof een ideale vervanger. “De overheid roept: “We moeten van het aardgas af”. Dat is prima, maar we blijven wel met onze woningen en fabrieken aangesloten op het aardgasnet. De hele infrastructuur daarvoor ligt er dus al. Die miljarden euro’s aan leidingen kunnen dan uitstekend gebruikt worden voor de transport van waterstof.”


Waterstof en rijden op elektrische batterijen gaan zich tot elkaar verhouden als diesel en benzine, verwacht Hyundai. “Met waterstof als diesel en elektrisch rijden als benzine”, schetst Belinfante grofweg.


Investeren

Waterstof is nu nog een dure technologie: investeringen zijn dus nodig. Terwijl in Duitsland de overheid veel geld in duurzame mobiliteit pompt en daarna de markt laat bepalen hoe groot specifieke duurzame brandstoftoepassingen worden, is dat in Nederland juist andersom. “Terwijl transities richting rijden op waterstof juist in het begin een flinke financiële zet nodig hebben om van de grond te kunnen komen. Vier procent bijtelling is een duwtje in de goede richting, maar om mensen er echt mee te laten rijden zijn laad- en tankstations nodig.” En daar heeft de auto- en brandstofindustrie meer hulp bij nodig dan alleen fiscale douceurtjes. Hyundai zet er in ieder geval vol op in.

Deel dit artikel